Bok 7: Popular: Vintage Wisdom for a Modern Geek (a memoir)

Popular_comp9.inddPopular. Vintage Wisdom for a Modern Geek. Maya van Wagenen. Penguin Books. 258 sider.

Denne boka er for alle som ikkje toppa på ungdomsskulen. Som eg vil tru er dei fleste av oss. For nokre år sidan var eg innom ei skuleoppsetjing på ein skule på heimstaden min. Det var fyrste gong eg var på ein ungdomsskule etter at eg, temmeleg letta, freaka meg ut frå min. Og det var eit sjokk- det var akk.u.rat.som.før. Alle dei same rollane. Og då tenkte eg at det beste med å bli vaksen, det er at ein gløymer kor drit det er å gå i 8. klasse. Sjå for deg at ungdomsskulen berre er ei bikube av sosiale organiseringar, der alle veit kor dei høyrer heime, og du veit at du berre er eit få steg vekke frå vikarlærarane når det gjeld kulheit (the Social Outcast group, the lowest level of people at school who aren’t paid to be there.). Sjå for deg at du ikkje har noko å tape. Sjå for deg at du gjer åttendeklasseåret ditt til eit sosialt eksperiment.

Maya van Wagenen får ei bok som faren fann på ein bruktbutikk for fleire år sidan. Betty Cornell’s Teen Age Popularity Guide påstår at alle kan verta populære, om dei berre følgjer råda som går frå enkle område som klede og sminke, til meir komplekse områder som korleis ein skal takla ein deit, bli kvitt skyheita, og få ein betre, meir omgjengeleg personlegdom. Maya tek ho på ordet, og følgjer råda slavisk, ikkje utan personleg risiko.

This is the time to remember that I’m the protagonist in my own story, facing every challenge with grace and wit. I do one more makeup check, then walk slowly out the door. Mom wishes me luck, but I don’t answer. Instead I listen to the clop, clop of my heels on the pavement. They are the drumbeats of my execution.

Dette er eit hemmeleg prosjekt, og det er ikkje mogleg å ikkje reagere når Maya kjem styla etter femtitallsråda, der ho både må gå etter familiens bruktbutikkøkonomi og skulen sin kleskode. Grunna gjengvald får eg inntrykk av at det berre er khaki, gult, og brunt som er lov, då dei ikkje har vorte gjort krav på av nokre gjengar av heilt openbare grunnar. Dette er, som tittelen seier, ein memoir. Og for at ein tenåring skal gje ut ein memoir, må det vera ekstraordinært. Og dette er det. Jenta har ballar, som dei seier.

Kenzie gasps and shakes her head. «Maya, our little hierarchy is what keeps our school from collapsing in on itself!» She lifts her hands in the air. «Those cliques are what maintain our fragile sense of order. Imagine what our lives would be like without them! It would be utter hell! If we were united, one bad person could be our downfall. I can picture it now, some kid decides to smoke pot and soon everyone follows. The groups are a means of self-preservation, dividing us from the cholos and gangsters. You are threading on thin ice, my friend, and believe me, these rules run deep. We are all in our right orders. Be careful what you start!»

I tillegg er det eit stort alvor som ligg rundt denne amerikanske ungdomsskulen. Maya bur i Brownsville, ein by nær Rio Grande. Byen er prega av gjengvald, ulovleg imigrasjon, politisjekkar, narkohundar, og narkotika. Vald er ein del av kvardagen;

Wednesday, January 4.

An eight grader died today at another middle school in our town. Some people say that he took his own life. But I wonder if he anticipated what would happen when he brandished the gun he’d brought to school and refused to put it down. All the other kids on campus were put on lockdown. They heard the shots go off, three in all. Each one aimed at the boy. The students hid under their desks thinking they would die. But no, only the fifteen-year-old eighth grader was killed. I wonder what it felt like, to look down at the body of a child lying in the hallway of a school. And to realize that the thing clasped in his hand was nothing more than a pellet gun. As I lay crying in my bed, I think about how little my fashion worries really matter.

Dette er altså ikkje ei popularitetsreise. Det er eit innblikk i kor utruleg sårt det er å vera femten, men det har mange fasettar. Det er ein fryd å stifta kjennskap med familien hennar. Språket er befriande. Det er (som det skal vera) språket til ein femtenåring, men drivet er godt, humoren er der, og det er ikkje heilt utan vemod Maya begir seg ut på danningsreisa:

She has to sit on a chair to do my hair because I’m as tall as she is now. Growing up is strange. When I was little, I couldn’t wait to get older. Now I’m not so sure. It’s hard realizing that your hand is larger than your mother’s.

Dette byrja som ei putebok, for min del. Litt kleint. Ikkje heilt min stil. Men plutseleg var boka over, og eg hadde heia meg gjennom, blitt trist, blitt glad, og heilt sinnsjukt imponert over Maya. For det er forfattaren som er protagonisten. Romanen er skreve i eit slags dagbokformat, der ho noterar ned kva ho har gjort og korleis det har gått. Plutseleg veit alle kven Maya er. Ho freistar å definere popularitet, for ho veit berre kva det ikkje er. Og pussig nok gjeld det visst dei fleste. Alle veit kven dei populære er, men ingen veit heilt kva som gjer dei populære. Maya har lagt ved bilete av prosessen, av seg sjølv og familien sin, og det er ekstremt fornøyeleg å sjå utviklinga.

Boka er gitt ut på Gyldendal Norsk Forlag, og heiter Populær. En selvbiografi. Vintagetips for nerdete jenter. Ho finn faktisk definisjonen på popularitet, og sjølv om ikkje alle vil verta overraska, treng me alle å høyre det. Vurderar å sende eit eksemplar til Røe Isaksen himself, for denne burde vera pensum på ungdomsskulen. Ei av dei mest overraskande og positive ungdomsbøkene eg har lese i det siste.

Sjekk gjerne og ut det The Daily Beast og Aftenposten har skreve om boka!

One thought on “Bok 7: Popular: Vintage Wisdom for a Modern Geek (a memoir)

  1. Tusen takk for påminnelsen. Den virker som et godt valg som jeg med glede vil kjøpe inn til våre samlinger dersom vi ikke har den allerede så klart 🙂

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s