Smakebit: Appelsinpiken

Tidlegare i dag meldte telefonen om strandtur, og eg tok med meg ei tilfeldig bok frå ungdomsbokhylla mi. Stranda bydde ikkje på særleg gode badeutsikter, men me klarte oss godt likevel. Me fann oss ei «håla» mellom dynene og trassa oss gjennom ein time med gåsehud. Eg med appelsinbok, appelsinbrus, og appelsinhud. Ikkje så verst lesestad!

IMG_20150705_193512

Georg er femten år. Det er mange år sidan far til Georg døydde, og han hugsar ikkje så mykje om han – mykje av det han hugsar er ting han har vorte fortalt, og han veit ikkje heilt kva som er hans eigne minner. Ein dag finn familien noko rart i Georg si gamle sportsvogn. Faren har gøymt eit langt brev der. Brevet er historia om Appelsinpiken:

I dette eventyret var det andre regler som gjaldt. Hvis jeg bare klarte å se Appelsinpiken med en stor pose appelsiner i armene tre ganger på rad, kunne hun bli min. Men jeg måtte også få et glimt av henne på selveste julaften, og kanskje mer enn som så, jeg måtte sørge for å se henne inn i øynene nøyaktig idet julen ringte inn samtidig som jeg holdt rundt en magisk sølvspenne. Etter dette var det bare én prøve til jeg måtte bestå: Jeg måtte orke å ikke se henne i et halvt år. Spør ikke hvorfor, Georg, men sånn var reglene. Hvis jeg ikke klarte den siste og avgjørende etappen, altså å holde meg borte fra Appelsinpiken i et halvt år, ville alle mine første anstrengelser bli gjort til skamme, og alt være tapt.

Jostein Gaarder (2003). Appelsinpiken

Gå til Smakebit på en søndag for fleire smakebitar!

14 thoughts on “Smakebit: Appelsinpiken

  • Det er ikke den største suksessen til Gaarder, og det er det nok en grunn til. «I et speil, i en gåte» gjorde et uutslettelig inntrykk på meg som liten, denne gjorde kanskje ikke det. Men jeg husker det som en veldig søt fortelling, og hundre sider inn i boken tror jeg at inntrykket stemmer.

   Likar

 1. Merker at det er lenge siden jeg har lest noe av Gaarder, han var en av favorittforfatterne mine da jeg var yngre 🙂 Det får bli gjensyn med ham når jeg har tatt ned bøkene mine fra loftet.

  Likar

  • Ja, det er maaaange år sidan eg las Gaarder sist, men er på besøk hjå foreldra mine, og jenterombokhylla har ikkje blitt tukla så veldig med. Då vert det nokre kjekke gjensyn i feriane. 🙂

   Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s