Smakebit: Alle mine triste horer

allemineDe eneste Jomfruer som ennå finnes i verden, er jo dere i august. Du kunne vel ha bestilt den litt i forveien? Man vet aldri når ånden kommer over en, sa jeg. ei, men den venter kanskje, sa hun, som alltid så mye klokere enn en hvilken som helst mann, og ville ha i det minste to dager for å undersøke markedet til bunns. Jeg innvendte i fullt alvor at i en affære som denne, i min alder, er hver time som et år. Da går det ikke, sa hun uten skygge av tvil, men skitt au, desto mer spennende blir det, jeg tror jaggu jeg ringer deg om en time.

Jeg behøver ikke å si det, for det syns på mils avstand: Jeg er stygg, sjenert og mosegrodd. Men så sterkt byr det meg imot å være det at jeg har prestert å utgi meg for det stikk motsatte. Helt frem til dagen i dag, da jeg av egen fri vilje har bestemt meg for å stå frem slik jeg er, om så bare for å lette min samvittighet. Jeg har begynt med den uvante oppringningen til Rosa Cabarcas, for sett fra dagen i dag ble det opptakten til et nytt liv i en alder da de fleste dødelige er døde.

Forteljaren fyller 90 år, og slår på nytt til på horemammaen sitt tilbod: han ynskjer seg ei vill natt med ei ung jomfru. Han finn ein fjortenåring sovande i senga hans, men får seg ikkje til å vekke henne. Han har aldri hatt sex utan å betale for det, og han har aldri lege med ei han elskar.

Eg er visst alltid seint ute på den litterære fronten. Denne romanen vart gitt ut på norsk allereie i 2005, og eg trur faktisk at utgåva mi har vore i bokhylla mi sidan det. Boka har altså hatt seks-sju adresser, men aldri blitt fullført. Stakkars. Eg skuldar på eit ikkje-eksisterande leseoverskot, samt at denne romanen har ein tendens til å gøyme seg heilt til neste flytting. Men den skal vel virke framleis. Romanen er kjent for mange, for meg altså berre ved namn.

Ettersom Gabriel García Márquez vann Nobelprisen i litteratur er det rimeleg å venta ein viss litterær kvalitet, og byrjinga er lovande. Det latinske preget vert snart tydeleg, men utan at det går over i det parodiske eller eksotiserande. Det er naturleg, levande, og Márquez har ein avmålt og observerande humor som eg trur vil gjera dei 142 sidene (!) til ei god oppleving.
Har du kanskje lese boka allereie? Kva tykte du?

Elliken har skrive om boka her, Tine har skrive om ho her, Beathe har skrive om ho her.

Har du lyst på fleire smakebitar denne søndagen? Stikk innom Mari og Flukten fra virkeligheten!

21 thoughts on “Smakebit: Alle mine triste horer

  • Ja, aldersskilnaden vert ubehageleg i skandinaviske auge. Kanskje det er litt av poenget? Men han let henne i alle fall sove vidare. Eg veit ikkje kor sentral ho er for forteljinga. Forteljaren er mildt sagt ikkje ukjend med å kjøpe prostituerte.

   Likar

  • Hundre års ensomhet står faktisk og ulest i hylla, men et Alle mine triste horer har et enormt fortrinn – den er 250 sider kortare 😉 så den vert liksom ein smakebit i seg sjølv.

   Likar

 1. Takk for smakebiten. Litt usikker på om dette er helt min type bok, men den er jo kort, så da kommer den kanskje på leselisten en gang alikevel.

  Likar

  • Ja, det er faktisk eit enormt stort fortrinn – lengda gjer det mykje mindre forpliktande. Eg er kanskje litt enkel sånn, men akkurat no er det heilt greit med korte bøker. 1000 siders-verka kan godt vente.

   Eg har ikkje kome langt nok til å sjå om det er mi type bok heller, men skrivestilen er verkeleg fantastisk.

   Likar

 2. Eg las bola for nokre år sidan, og likte ho svært godt. På mange måter ei brutal og makaber historie, men forfattaren har likevel klart å formidle noko godt med boka. Hugsar ho gav rom for mange gode refleksjonar!

  Likar

 3. Takk for artig smakebit. Jeg liker Marquez, men har ikke lest denne boka . Leste for en stund siden hans selvbiografi, Å leve for å fortelle… Ha en fin kveld:)

  Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s