Smakebit: norsk sokkel

Norsk-sokkelRomanen er rykande fersk, og kom i postkassa mi i forigårs. Dette utdraget er frå eit leseeksemplar som eg sjølv har spurt om. Grunnen er enkel: Norsk sokkel. To tunge ord som fortel mykje om kva det norske samfunnet er tufta på, om kva me er stolte av. Romanen går i innsida av det byråkratiske velferdssystemet.

Forlaget seier dette: Norsk sokkel er fortellingen om Norge, og menneskene som bor der. Om deres drømmer, skuffelser og tilkortkommenheter, og om deres dypt menneskelige ønske om å være en bauta for andre. I akkurat denne smakebiten er me i Sogndal. Forfattaren har akkurat kopiert opp forskrifter om eldreomsorg.

Hun sitter på senga. Kjole og perler rundt halsen, håndveska på fanget. Klokkeradioen viser 03:20.
– Der er du, ja! sier hun og reiser seg. – Jeg er klar.
Han stanser i døra. Kjenner hjertet klapre i brystet, og kneet, det forbanna kneet.
– Du har vel ikke glemt frisørtimen du bestilte til meg? sier hun, og setter høyrehanda mot bakhodet, løst utenpå det flatklemte håret.
– Mor, sier han.
– Jeg trenger virkelig å få rulla det opp nå, sier hun.
– Timen er klokka to, mor, sier Gunnar.
Hun nikker.
– Jeg liker å være ute i god tid.
Han er tørr i munnen. Og drømmen, et eller annet heseblesende og usammenhengende om å skulle rekke fram til noe viktig, sitter ennå i ham.
– Klokka er halv fire, sier han. Om natta.
– Å? sier mora.
Hun løfter hånda og myser mot armbåndsuret sitt, men det er for mørkt der inne, kanskje batteriet har tatt kvelden også, for nå setter hun klokka mot øret og lytter.
– Nei, mumler hun. – Her var det ikke mye liv.
Han hjelper henne av med kjolen og perlekjedet. Hun finner fram nattkjolen fra under den pent oppredde dyna, og snur seg litt vekk fra ham før hun smetter av seg bh-en og trekker nattkjolen over hodet.
Han legger dyna rundt henne, han kan ikke huske å ha gjort noe slikt før, og han tenker: Når ble denne kroppen så liten?
– Vi kan vel ligge frampå i morgen? sier mora.
Hun ser opp på ham, og Gunnar nikker.
– Prøv å sove nå, mor, sier han.

Eg har ein mistanke om at dette kan vera ein ganske ordinær samfunnsrealistisk roman, og at byråkratiet kan ta overhand. Men eg trur kanskje ikkje at det er slik: eg har lese litt om den vaksne kvinna som ikkje veit kven ho er, no som mannen har fått plass på rehabiliteringssenter, no som ho ikkje skal skjule at han drikk. Og om mannen som freistar å få plass til mora si på eldreheim. Og om Syden. Dette er ein roman om menneska som freistar å plassera sine eigne liv inn i eit privilegert samfunn.

Ta turen innom Flukten fra virkeligheten for fleire smakebitar.

12 thoughts on “Smakebit: norsk sokkel

  1. Denne låner jeg for øyeblikket på ebokbib, har ikke begynt på den helt ennå men ser frem til å lese den, tror det kan bli interessant. Tusen takk for smakebiten og ha en fin kveld, Signe 🙂

    Likar

  2. Hallo Christiene,Zo te zien is deze samenwerking een succes, als je de reacties mag lezen. Blijkbaar elkaar goed aangevoeld, maar vooral aangevuld. Misschien is dat een trend voor de toekomst, samen postjes plaatsen. Je weet nooit tot wat een resultaten dit kan leiden. Hopelijk zijn de weergoden jullie gunstiger gezind, hier is het niet veel soeps vandaag. Grauw en grijs, koud en klil, guur en nat… je kent dt soort toestanden wel.

    Likar

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s