Halvtårsdag

Bloggen vart starta 4. januar 2015, og var det einaste nyttårsløftet eg har helde. Mykje fordi det er eit av veldig få eg i det heile har sett meg. Eg har ikkje spesielt tru på nyttårsløfte. Viss ein vil noko, kan ein like gjerne gjera det ein vanleg dag. Eg har dessutan ikkje evna til å halde på merksemda lenge nok til å gjennomføra særleg mykje over tid. I 2015 var det krise. Det hadde gått fleire år sidan eg hadde teke meg tid til å lesa berre for kjekt, å lesa ei bok utan å ville noko (eller måtte noko) med ho. Eg var nesten ferdig klekka litteraturvitar, og hadde gløymt at det eigentleg er veldig, veldig flott å lesa noko tanketomt og spanande. Så då byrja eg. I fjor skreiv eg eit lite innlegg på bloggen sin halvtårsdag, og tenkte å gjera det same i år. Ikkje så spanande for dykk, men interessant for meg. Og det er min blogg. Og den lev framleis (dog litt passivt), så ein blom for det:

IMG_1300

Ambisjonane i år er lågare enn i fjor. Eg skal lesa 35 bøker. Me er no litt over halvvegs, og leselista lovar godt. Eg har lese utan mål og meining, men med lyst.

Eg har lese mest: på Trønderbanen, under helgevasken, under oppvasken. Eg har ein uvane med å få nye hobbyar, og det er vanskeleg å sy og lesa «gode» lydbøker samstundes. Eg les mykje bøker med enklare handling, gjerne bøker eg har lese før.

I 2016 har eg lese: 
4 bøker i januar (1 chick flick, 3 ungdomsromanar, alt amerikansk)
3 bøker i februar (3 Sweet Valley High-bøker, til eit prosjekt eg starta på for så å gå lei av)
5 bøker i mars (Påske: 4 krimbøker i same serie, 1 ungdomsbok)
2 bøker i april (1 lydbok, 1 skodespel)
3 bøker i mai (1 ungdomsbok, 1 skodespel, 1 essaysamling)
5 bøker i juni (Alle ungdomsbøker, 4 på lydbok. Stikkord: oppussing)
5 bøker i juli (3 ungdomsbøker, 2 på lydbok, 1 krim, 1 chick lit)

Totalt: 27. Kvantitetsmessig bra, kvalitetsmessig litt mindre. Dei artigaste bøkene eg har halde på med har faktisk vore gamle koke- og hustellsbøker. Det har vore litt vanskeleg å fletta desse inn i gode blogginnlegg, kan du sei, og dei har ikkje hamna på leselista fordi det rett og slett ser litt rart ut, men som ein liten ettertanke: Er det ikkje utruleg spanande kor mykje slike bøker fortel om den norske kulturen, og kor fort me endra syn på verdien av kosthald og mat? Og kor mykje av ansvaret som låg på husmora? Og eg innser at dette er langt meir interessant for meg enn for resten av verda. Pluss at det var veldig vanskeleg å skriva om.

Mai var ein intellektuell høydare for min del. Resten har ikkje vore så mykje å skryta av i så måte. Skuldar dette på meir enn nok tankeaktivitet i yrkeslivet. Dette bryr eg meg ikkje så hardt om, men har fleire meh-bøker (til dømes Kristina Ohlsson sine krimbøker) som eg eigentleg ikkje hadde trengt å bruka tida mi på. Eg er (tydelegvis) ikkje på jakt etter den litt ulne litterære kvaliteten i alt eg les, men eg har tru på at ein skal lesa litt variert. Eg strevjar ikkje med å få tida til å gå, og sjølv om eg nokre gonger treng noko som er lett å følgja med på treng ikkje det å vera

Viss ein set årets lesetal opp mot fjorårets ser det slik ut:

graf1

Jamnare lesetempo, men eit meir einsidig utval. Det heile er heilt tilfeldig, men det kjekke med desse innlegga er at eg får betre oversikt over eigne lesevanar. Eg har fleire klassikarar på vent (Amtmannens døtre, Mennesket og maktene, Mysterier), og fekk mange interessante bøker til bursdagen. Det har berre ikkje blitt heilt slik. Eg les ein del på jobb, men har sjeldan overskot til å lesa heile bøker. Sjølv om det er godt at minst éin i klasserommet vert inspirert til vidare lesing, er det jo litt synd at det er læraren det er snakk om. Mål: Fleire skodespel framover. Eg held på med Lysistrata og Peer Gynt.

Fleire av ungdomsromanane har vore gode bøker reint underhaldningsmessig (Til dømes Get Even, Get Dirty, og Scarlett Epstein Hates It Here), men det har vore eit manko på bøker som set tankane i gang. Her er det nokre klare unntak: Et dukkehjem, Vildanden, Kjønn og ukjønn). Det einaste eg i grunnen er skuffa over er manglande innlegg her på bloggen. Det å skriva om bøkene har hamna i «skal berre»-bunken, og det er eg ikkje så happy over. Narsisissten i meg har av fleire grunnar hatt stor glede av bloggen, og eg må sei at eg saknar det litt.

Innlegg på vent: Innlegg om Magnus Chase and the Sword of Summer (Rick Riordan), Sammen til det siste (Anna McPartlin), samt samtlege Harry Potter-bøker (les meg gjennom desse i tilfeldig rekkefølgje, er på bok 1 no – som denne gongen vart den siste). Får spe på litt meir etter kvart. Oppsummert: Eit halvår med reint lystbetont lesing, men med nokre nedturar når det kjem til kvalitet.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut / Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut / Endre )

Koplar til %s